Oom Wanja
Scenografie Oom Wanja, A.Tjechov, regie Ira Judkovskaja, Tryater, première 11 oktober 2012
“In het eerste gesprek vertelde regisseur Ira Judkovskaja dat ze troost vindt in Tjechov en dat ze dat ook aan de toeschouwers wil bieden, door te laten zien dat de personages worstelen met dezelfde vragen als zij. Later vertelde ze over haar belevenis van geluk: zij ziet twee vormen van geluk. De ene vorm wordt gedreven door verlangen, dat is groots energiek geluk, zoals je dat ervaart als je verliefd bent. De andere vorm is geluk van zijn en doen, dat ligt in dát te doen wat gedaan moet worden, geluk bevrijd van verlangen. In Oom Wanja wisselen die geluksvormen elkaar af. Ira wilde een Oom Wanja waarin ‘we op elkaars lip zitten’. Ze wilde niet dat het decor een eigen verhaal zou vertellen en geen symboliek of zwaarte in het beeld.
Ik heb dus geen dramaturgisch beeld ontworpen maar ruimte gegeven aan de spelers om het stuk te spelen, een klein podium, met een draaiende cirkel erin gebouwd. Dus meer: dit is de plek en hier vertellen we het verhaal. De tijd die verstrijkt heb ik voelbaar gemaakt doordat het decor doorlopend subtiel verandert. Op het 45 meter brede achterdoek, dat heel langzaam beweegt, staat een tuin en een landhuis. Op de achterzijde van het doek staat behang dat vervormt. Als proefje nam ik oude foto’s van het huis van mijn grootmoeder, dat ik heel precies gefotografeerd had toen zij gestorven was. Het bleek goed te kloppen bij de sfeer van de voorstelling. Oom Wanja gaat over familie, de banden die een familie dragen. Dit familiehuis, de plek waar ik vroeger altijd erg gelukkig was speelt zo subtiel een rol. “
Acteurs: Eelco Venema, Arnold Dijkstra, Jan Arendz, Nynke Heeg, Marijke Geertsma, Aly Bruinsma, Marit de Weerd, kostuumontwerp: Linda Eijssen, dramaturgie, Inès Sauer, lichtontwerp: Koos de Vries
Theaterkrant 11 oktober 2012 Moon Saris: …” Eenvoud siert de mens. Dat benadrukt ook het bescheiden ogende maar door Roos van Geffen slim ontworpen decor. De draaischijf en rollende achtergrond maken het mogelijk op een klein oppervlak verschillende ruimtes en sferen te laten zien zonder gekke wisselingen…