Scrooge

Scrooge

Scenografie voor Scrooge van Dickens, regie Ira Judkovskaja, Schouwburg Haarlem, première 21 december 2013

 

De verzuurde Ebenezer Scrooge begint aan een kille kerst als hij zijn brave klerk geen tijd en geld geeft om met diens (deels zieke) familie door te berengen. Na bezoek van drie geesten komt Scrooge op de valreep tot inkeer.
Het decorontwerp is geïnspireerd op Ruijsdaels ‘Gezicht op Haarlem’. Een enorm geschilderd doek, een rondhorizon die op en neer kan bewegen. Zo vloog Scrooge samen met de geest van heden (de skyline van Haarlem) naar het verleden (de skyline van Haarlem in zwart/wit en omgekeerd) en de toekomst (de wolken uit Ruijsdaels gezicht op Haarlem).

Kostuumontwerp: Anna Khodorovich, tekstbewerking: Tjeerd Bisschoff, muziek: Wiebe Gotink, acteurs: Joost Prinsen Peter de Jong, Elsje de Wijn, Herman Bolten, Bert Hana, Merel Baldé e.a.

Haarlems Dagblad: “…Mooi is het toneelbeeld (Roos van Geffen) dat voor alle Haarlemmers een feest van herkenning zal zijn: een enorm doek dat de hele achterwand bedekt en de skyline van Haarlem laat zien, met in het midden de Grote Kerk.

 

Theaterkrant, Kester Freriks: “Hartverwarmend is de Haarlemse kerstvoorstelling Scrooge zeker. Het sneeuwt in fraaie witte vlokken over de Grote of St. Bavokerk. De skyline van Haarlem, met de overweldigende wolkenlucht erboven, is geïnspireerd door het befaamde schilderij Gezicht op Haarlem van de zeventiende-eeuwse schilder Ruisdael. Ontwerper Roos van Geffen transformeerde het schilderij tot theaterdecor. Acteurs van hoog niveau brengen het verhaal over de gierige maar steenrijke Scrooge die zijn leven moet beteren, geënt op A Christmas Carol (1843) van Charles Dickens.(…)”

 

Scenes.nu: ”Roos van Geffen maakte een prachtig toneelbeeld waarop de typische skyline van de Spaarnestad prachtig uitkomt en ook de schilder Ruysdael in herinnering roept”