Roos

Roos van Geffen (1975) maakt beelden en installaties in de (openbare) ruimte. Haar werk bestaat uit performances, foto- en videowerken. Vanuit persoonlijke fascinaties onderzoekt zij filosofische en existentiële thema’s zoals angst, verlangen en vergankelijkheid.

Van Geffen heeft een achtergrond als scenograaf, een discipline waarin ze getraind is om in complexe structuren een abstractie te vinden, die ze op herkenbare en bijna vanzelfsprekende wijze vertaalt en vormgeeft in tijd en ruimte. Deze kwaliteit gebruikt ze in haar huidige praktijk, waarbij ze ontmoetingen en ervaringen materialiseert en abstracte concepten voelbaar maakt.

De vaak seriematige werken ontstaan na langdurig documentair en procesmatig onderzoek. Vaak gaat ze intensief in gesprek met het onderwerp dat ze onderzoekt; een gemeenschap (zoals bij Drift, Zwarte School, Chrooma) de dood (Hand Over, Media Vita) of met zichzelf (Onscherpe Dagen). Roos van Geffen creëert precies gecomponeerde, geconcentreerde en vaak intieme beelden, die onbewuste, emotionele lagen aanboren. Zij nodigt toeschouwers uit om gedetailleerd en met meer aandacht te kijken, waardoor een andere, soms verrassende werkelijkheid ontstaat.

Biografie

Roos van Geffen (Nijmegen 1975) studeerde theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Haar autonome werk was o.a. te zien bij Fotodok in Utrecht, op Fotofestival Schiedam in Stedelijk Museum Schiedam, bij Battersea Arts Centre in Londen, Corrosia in Almere en VOX-POP Amsterdam. Meermaals ontving Roos van Geffen stipendia, o.a. van Het Tijlfonds (Prins Bernhard Cultuurfonds) van Fonds BKVB/Mondriaanfonds. De voorstellingen en autonome projecten van Roos waren te zien op Nederlandse zomerfestivals en toerden door Europa. Als scenograaf ontwierp zij decors en kostuums voor meer dan veertig voorstellingen: dans, theater en film. In 2011 was zij één van de vier geselecteerde ontwerpers om Nederland te vertegenwoordigen op de wereldtentoonstelling voor theatervormgeving: The Prague Quadrennial of Performance Design and Space. Daarnaast geeft Roos les aan verschillende kunstacademies, begeleidt studenten en is sinds 3 jaar voorzitter van de eindexamenjury scenografie aan de Toneelschool Maastricht.