Roos

Roos van Geffen maakt autonome beelden en installaties in de (openbare) ruimte. Het werk van Roos bestaat uit performances, foto- en videowerken. Vaak liggen er filosofische en existentiële thema’s zoals angst, verlangen en verbondenheid aan ten grondslag. Werkend vanuit persoonlijke fascinaties onderzoekt zij steeds het universele. Roos creëert precies gecomponeerde, geconcentreerde beelden. Zij nodigt toeschouwers uit om gedetailleerd en met meer aandacht te kijken, waardoor een andere, soms verrassende werkelijkheid ontstaat.

“Ik ben altijd op zoek naar essentie. De essentie van een vraag, een emotie, een verhaal of een ruimte. Steeds vind ik in complexe structuren een abstractie die ik op herkenbare, bijna vanzelfsprekende wijze vertaal en vormgeef.”

Biografie

Roos van Geffen (Nijmegen 1975) studeerde theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Haar autonome werk was o.a. te zien bij Fotodok in Utrecht, op Fotofestival Schiedam in Stedelijk Museum Schiedam, bij het Battersea Arts Centre in Londen, Corrosia in Almere en VOX-POP Amsterdam. Meermaals ontving Roos van Geffen stipendia, o.a. van Het Tijlfonds (Prins Bernhard Cultuurfonds) van Fonds BKVB/Mondriaanfonds. De voorstellingen en autonome projecten van Roos waren te zien op Nederlandse zomerfestivals en toerden door Europa. Als scenograaf ontwierp zij decors en kostuums voor meer dan veertig voorstellingen: dans, theater en film. In 2011 was zij één van de vier geselecteerde ontwerpers om Nederland te vertegenwoordigen op de wereldtentoonstelling voor theatervormgeving: The Prague Quadrennial of Performance Design and Space. Daarnaast geeft Roos les aan verschillende kunstacademies, begeleidt studenten en is sinds 3 jaar voorzitter van de eindexamenjury scenografie aan de Toneelschool Maastricht.