Roos

Roos van Geffen maakt autonome beelden en installaties in de (openbare) ruimte. Ze ontwikkelt concepten en beelden in opdracht van culturele instellingen.

 

“Ik ben altijd op zoek naar essentie. De essentie van een vraag, een emotie, een verhaal of een ruimte. Steeds vind ik in complexe structuren een abstractie die ik op herkenbare, bijna vanzelfsprekende wijze vertaal en vormgeef.”

 

Het autonome werk van Roos bestaat uit performances, foto- en videowerken. Vaak liggen filosofische en existentiële thema’s zoals angst, verlangen en verbondenheid ten grondslag aan het werk. Werkend vanuit persoonlijke fascinaties onderzoekt zij steeds het universele. Roos creëert precies gecomponeerde, geconcentreerde beelden. Zij nodigt toeschouwers uit om gedetailleerd en met meer aandacht te kijken, waardoor een andere, soms verrassende werkelijkheid ontstaat.

 

Biografie

Roos van Geffen (Nijmegen 1975) studeerde theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Haar werk was o.a. te zien bij Corrosia in Almere, Fotofestival Schiedam in Stedelijk Museum Schiedam en Fotodok in Utrecht. Meermaals ontving Roos van Geffen stipendia van Fonds BKVB/Mondriaanfonds. De voorstellingen en autonome projecten van Roos waren te zien op Nederlandse zomerfestivals en toerden door Europa. Als scenograaf ontwierp zij decors en kostuums voor meer dan veertig voorstellingen: dans, theater en film. Zij bedenkt concepten voor culturele instellingen. (o.a. Lân fan Taal, Culturele Hoofdstad 2018, Arcam)
In 2011 was zij één van de vier geselecteerde ontwerpers om Nederland te vertegenwoordigen op de wereldtentoonstelling voor theatervormgeving: The Prague Quadrennial of Performance Design and Space.

Vanuit haar heldere en scherp analytische blik geeft Roos ook lezingen, workshops en inspiratie. (o.a. aan HEMA, Arup, Toneelacademie Maastricht, Arcam, en verschillende kunstacademies)