De verzameling angsten en verlangens

De verzameling angsten en verlangens 2000-heden

Performance in de openbare ruimte in Den Bosch, Maastricht, Londen, Terschelling, Enschede, Cardiff, Amsterdam, Almere, Swansea, Denbigh en op verschillende plekken in Amerika. 2000-heden

De verzameling werd in 2012 tentoongesteld in Corrosia Expo! in Almere en is op verzoek in te zien.

Al sinds 2000 verzamelt Roos angsten en verlangens.

Zittend aan een tafeltje met typemachine, vraagt zij aan toevallig passerende mensen: ‘Wat is je diepste verlangen en wat is je grootste angst?’. De vaak openhartige antwoorden typt Roos op een speciale kaart, ze geven inzicht in de diepere drijfveren van honderden mensen afkomstig uit de hele wereld. De verzameling angsten en verlangens bevat meer dan tweeduizend geschreven of getypte kaarten, uitgeprinte mails en op videotape opgenomen interviews en is op verzoek in te zien.

Op uitnodiging neemt Roos graag weer plaats achter haar typemachine.

Ontstaansgeschiedenis

Roos begon met het verzamelen van verlangens op Theaterfestival Boulevard in

‘s-Hertogenbosch, waar toeschouwers na afloop van de voorstelling ‘Zucht’ (i.s.m. Dries Verhoeven) hun getypte verlangen konden ruilen met dat van iemand anders. Ook werden verlangens per mail verzameld.

In 2004 kwam daar het verzamelen van angsten bij, toen ze de korte film ‘Desires and fears in the United States of America’, maakte in de aanloop van de presidentsverkiezingen. Ze reisde door Amerika en stelde willekeurige Amerikanen de twee vragen: ‘What is your deepest desire? en ‘What is your greatest fear?’. Hoe dichterbij de verkiezingen, hoe scherper en politieker de antwoorden.

Om inspiratie op te doen voor de voorstelling ‘Vangst’ in 2011 nam Roos weer plaats achter haar tafel met typemachine. De steeds groeiende verzameling van angsten en verlangens vormde het uitgangspunt van deze voorstelling, die te zien was op verschillende festivals. Voorafgaand aan de voorstelling verzamelde Roos in de stad waar op dat moment gespeeld werd. Ook konden toeschouwers voorafgaand aan de voorstelling zelf plaatsnemen achter de typemachine om zo bij te dragen aan de collectie.

In de zomer van 2019 verzamelde ze angsten en verlangens door met tien tienjarigen uit Almere Haven te praten. Ook maakte ze analoge doto’s van de tienjarigen en vertaalde ze hun diepste drijfveren in het kunstwerk Drift.