Toneelacademie Maastricht

Toneelacademie Maastricht

Elk jaar maken studenten scenografie in één week een voorstelling onder mijn begeleiding. Ze ontwikkelen zelf de inhoud op basis van een gegeven thema, maken posters, bouwen een zaal om tot theater, repeteren, hangen licht in, onderzoeken de essentie wat je nodig hebt om een verhaal over te brengen én spelen zelf. (meestal voor het eerst). Parallel aan het maakproces gaat het over ‘aanwezigheid’, hoe presenteer je jezelf en je ideëen.

Naast het begeleiden van deze projectweken, geef ik masterclasses scenografie en regie en aan de master Theater i.s.m. het Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten Maastricht, voor regisseurs, scenografen en kostuumontwerpers. Hier begeleid ik de studenten met het ontwerpen van de onderzoeksvraag voor hun masterproef. Ook gaf ik lezingen op de Universiteit van Utrecht, afdeling theaterwetenschapen en aan de master scenografie Minerva Groningen, waar ik ook rijksgecomiteerde voor de eindexamens was. In 2009 en 2010 was ik projectdocent scenografie aan de HKU in Utrecht.