Antigone

Antigone

Scenografie en kostuumontwerp voor Antigone van Sophokles, regie: Victoria Meirik, Toneelschuur Haarlem, prèmiere 9 maart 2002

 

De toeschouwers zijn te gast in het huis van Kreon. Zij zitten samen met het koor rondom het speelvlak. Boven het publiek een plafond van speakers waardoor het koor hen toespreekt en waaruit soms vogel- en onweergeluiden klinken. Een omgevallen knipperende pijl wijst naar een gebroken familieportret. De kostuums zijn opgebouwd uit tegengestelde elementen, die op een subtiele wijze de verscheurdheid na de oorlog en binnen de karakters verbeelden.

Licht: Casper Leemhuis, acteurs: Loek Peters, Roef Ragas, Eva Duijvenstijn, Margien Doessen, Olga Beemster

De Telegraaf 15 maart 2002: (….) “De setting is eigentijds. Geen zuilen of klassieke gewaden, maar lege drankflessen en platgetrapte slingers vullen het decor. Ooit was men vrolijk, maar het feest is voorbij. En het koelkastje, de platenspelers en het bloemetjestapijt geven aan dat het conflict er niet een is van notabelen alleen, maar van iedereen. (….) Maar de essentie van ‘Antigone’ blijft overeind. Want hoe je het ook wendt of keert, het blijft tobben in deze wereld, principieel of niet.”