Othello

Othello

Kostuumontwerp voor Othello van Shakespeare, Noord Nederlands Toneel, regie Koos Terpstra, première 27 oktober 2001

 

De gewetenloze Jago maakt Othello zo jaloers dat hij zijn geliefde Desdemona vermoordt. De regisseur vroeg om “kostuums die uit de lijst knallen”. De kostuums waren een collage van stripachtige en dierlijke elementen. Gedurende de voorstelling werden kostuums in stapjes steeds groter of kleiner. Bijv. Othello’s kostuum werd (in 4 stappen) steeds kleiner, waardoor hij steeds groter leek te worden, net zoals de Hulk die uit zijn kostuum scheurt als hij kwaad wordt. Zo werd het kostuum van Jago steeds groter, waardoor hij zelf steeds geniepiger leek te worden.

Scenografie: Nelly Blessinga, acteurs:  Ricky Koole, Eric van Sauers, Waldemar Torenstra, Rogier van ’t Hout, Jochum ten Haaf, Kristen Denkers, Lotje van Lunteren, Ludo Hoogmartens, Wolter Muller

Volkskrant, 30 oktober 2001: “Alsof er een feest gaat beginnen: de spelers van Othello staan op een rij, gekleed in kolderieke kostuums. Hun kleding illustreert de karakters. Jago, de stokebrand van het stuk, heeft groene stekels op zijn jasje. Generaal Othello’s witte jasje is bezaaid met onderscheidingen en Desdemona, de onschuldige engel, draagt op haar arm een witte vleugel. Regisseur Koos Terpstra bij Het Noord Nederlands Toneel neemt zo een loopje met de traditionele manier waarop Shakespeare’s tragedie gewoonlijk wordt geensceneerd (….)

Zijn aanpak is gedurfd, de spelers tonen zich en hecht en uitbundig acterend ensemble; met deze Othello leveren ze een brutaal en eigenzinnig statement af.”