De Vrouw met de Baard

De Vrouw met de Baard

Scenografie voor De vrouw met de Baard, van Koos Terpstra, Noord Nederlands Toneel, première 10 april 2007

 

De Vrouw met de Baard gaat over het grote circus van de leugen, maar is vooral een ode aan de liefde. De echte zweefmolen, een filmstudio-blauwe horizon, de laaghangende lampen en een slapend babyolifantje roepen Fellini-achtige associaties op. De zweefmolen draait maar een keer gedurende de hele voorstelling: aan het einde, als de hoofdpersoon alleen achterblijft.

Op tournee ontwierp ik een nieuw beeld, met de toeschouwers op het toneel en de acteurs tussen hen in. Aan het einde verdween het hele decor in de kap; de leugen, de theater-illusie verbroken.

Kostuums: Freja Roelofs, acteurs: Ludo Hoogmartens, Marieke de Kleine, Lotje van Lunteren, Loek Peters, Martijd de Rijk, Joris Smit, Koen Wouterse, Yorick Zwart, Gary Blufpand, Harm Naaijer, licht: Kiek Groendijk, geluid: Martin J.A. Lambeek

NRC Handelsblad 14 april 2007

(…) Het slotbeeld van De vrouw is ontroerend. Op de achtergrond draait de carrousel rond, de popgroep U2 zingt All I want is you. (…)

 

De Groene Amsterdammer april 2007

(…) Het slotbeeld is snoeihard. Terpstra en zijn ensemble hebben een meesterwerk afgeleverd dat nog lang blijft nadreunen.