Gleone Gloede

Gleone Gloede

Scenografie voor de locatievoorstelling Gleone Gloede (Burning Bright) van Steinbeck, regie Ira Judkovskaja, Tryater, première 13 juni 2008 op Oerol

 

Een verhaal over de noodzakelijke bloedband. Als uitgangspunt de vier elementen.

Lucht, aarde en water verbeelden drie gemeenschappen: het circus, de boerenfamilie en het schippersgezin. Het vuur krijgt vorm in het verlangen van de personages hun bloedband door te geven . De natuur heeft een dramatische functie en wordt medespeler.

Het klapperende voordoek verbergt de lucht en verbeeldt de gesloten circuswereld.

Op de vierkante plag ploetert de boerenfamilie in de aarde. Het publiek loopt de dijk over naar zee, waar het slot gespeeld wordt op een vlot. De dijk is tribune, het publiek kijkt richting zee, waar de personages tot inzicht komen.

Kostuums: Anna Khodorovich, muziek: Jaap van Keulen, acteurs: Tamara Schoppers, Hilbert Dijkstra, Jan Arendz, Freark Smink

Cultuuronline 19 juni 2008 Mieke Kreunen: “…Een prachtige voorstelling met een universeel thema dat op een mooie gestilleerde manier is uitgewerkt waarbij ook de locatie optimaal wordt gebruikt met name in het tweede en derde deel van het stuk. Hoe adembenemend mooi kan het zijn om tussen twee panelen door een blik te werpen op het spel op een zandwal tegen de Terschellinger avondlucht of vanaf de basaltblokken op een podium in het water.”